CONCEPTUEEL MODELLEREN

Systeemdenken in het voortgezet onderwijs

Met DynaLearn maken leerlingen conceptuele modellen. Zij ontwikkelen hiermee inzicht in wat systemen zijn, hoe systemen functioneren, en hoe het gedrag van systemen verklaard kan worden. Dit stimuleert een diep en blijvend vermogen tot systeemdenken.

LEREN DOOR DOEN

Leerlingen bewerken iconen en creëren diagrammen, en ontwikkelen daarmee actief hun begrip.

KWALITATIEF

Werken met kennis in authentieke vorm, zonder getallen, waardoor het leren zich richt op de conceptuele aard van systeemdenken.

BEGRIPPENKADER

Sleutelen aan kennis gebruikmakend van ingrediënten die essentieel zijn voor het begrijpen en verklaren van systeemgedrag.

REFLECTIEF

Conceptuele modellen hebben betekenis en worden doorgerekend. De conclusies zetten aan tot dieper nadenken en reflectie.

Hoe werkt het? → Presentaties

instellingen en gebruik

onderwijsvormen

systeemdenken

Hoe werkt het? → Clips

video1thumbnail

Demo niveau 2

video2thumbnail

Demo niveau 3

video3thumbnail

Demo niveau 4

Lessen - Hoe in te zetten?

Aardrijkskunde

Hoe veroorzaakt een stijging van de uitstoot van koolstofdioxide het broeikaseffect? En wat is de relatie met de afname van de biodiversiteit op aarde?

Les over het neolithicum. Mensen maakten een overgang van jagen en verzamelen naar een agrarische manier van leven. Wat dreef deze overgang?

Les over de waterhuishouding in het Amazonegebied. Welk effect heeft de omvang van het woud op de watercapaciteit van de bodem?

Biologie

Wat zijn de gevolgen van stikstofverrijking voor de voedselketen in een laagveenplas? Welke planten en dieren hebben er last van? En welke profiteren?

Zeeotters herstellen kelpwouden omdat ze graag zee-egels eten. En de zee-egels zijn hier blij mee. Hoe zit dat?

Welke hormonen voorkomen dat je broze botten krijgt? En wat heeft dit te maken met de hoeveelheid zonlicht op je huid?

Economie

Beïnvloed subsidie van de overheid de vraag en aanbod van duurzame producten, zoals zonnepanelen? Deze les onderzoekt de gevolgen van de kostprijs stijging.

Les over de dekkingsgraad bij pensioenfondsen. Afhankelijk van de waarde van de dekkingsgraad, moet de hoogte van het pensioen worden aangepast. Hoe zit dat?

De conjunctuur betreft de schommelingen in de economische groei op korte termijn. Welke conjunctuurfase zijn er en hoe worden die beschreven?

Natuurkunde

Wat is geluid? Wat is de relatie tussen bron, medium en ontvanger? Wat weten we over frequentie en amplitude en hun samenhang met toonhoogte en volume?

Als een ballon wordt opgeblazen komt er meer lucht in. De druk en het volume veranderen. De ballon wordt groter. Het materiaal rekt uit. Hoe werkt dit?

Les over de relatie tussen netto kracht, versnelling en snelheid. En over hoe zwaartekracht en luchtwrijving de netto kracht van een vallend voorwerp bepalen.

Natuurkunde/sterrenkunde – NOVA

Sommige sterren hebben een blauwe kleur, andere zijn juist wat roder. In deze les ga je onderzoeken hoe en waarom sterren van elkaar verschillen.

Wanneer is een ster een zware ster of een rode dwerg en hoe hangt dat samen met levensduur? Een les over de toestand van sterren.

Deze les gaat over het ontstaan van een ster en hoe een ster daarbij een balans bereikt tussen zwaartekracht en kernfusie.

Log in

Contact


    Deze website is beveiligd met reCAPTCHA.
    De Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.